Inbrekers zijn gewaarschuwd. Vanaf maandag 22 januari 2018 zijn er ’s nachts buurtwachters actief in Barneveld-Noord (de wijken Vliegersveld-De Vaarst). In eerste instantie lopen de buurtwachters om de week één nacht in hun wijk. ,,Maar zodra we meer aanmeldingen hebben, schroeven we op.”

Dat meldt bewoner Renzo Kok, coördinator van de WhatsAppgroep De Vaarst en één van de initiatiefnemers van de buurtwacht. ,,We hebben nu een team van twaalf vrijwilligers. In groepjes van zes bewoners gaan we om de week een nacht patrouilleren, zodat iedereen één keer in de vier weken aan de beurt is. Zodra we meer vrijwilligers hebben, kunnen we onze inzet uitbreiden, maar voor nu wil ik de deelnemers niet té zwaar belasten.” Elke buurtwacht duurt ongeveer drie uur.

ONRAAD SIGNALEREN
De buurtwacht moet, net als de al bestaande buurtwachten in De Burgt en Veller, vooral een preventieve functie hebben. ,,We zijn geen knokploeg en zullen dus ook niet zelf ingrijpen. Wat we doen is onraad signaleren en melden. We staan in directe verbinding met de politie en de wijkagent, die ook van tevoren worden ingelicht wanneer wij de straat op gaan.” Ook vanuit de gemeente Barneveld wordt het initiatief ondersteund, met onder meer het beschikbaar stellen van felle zaklampen.

Aanleiding voor de buurtwachtactie in Barneveld-Noord is het feit dat in zowel Vliegersveld als De Vaarst de laatste tijd geregeld auto’s zijn opengebroken. Criminelen namen daarbij vaak airbags en navigatiesystemen mee. ,,Vorige week nog was het weer twee keer raak”, zegt Kok. ,,Afgelopen maandag werd een auto opengebroken in de Ambrosius van Ommerenlaan en donderdag op een andere mij niet bekende locatie in de wijk. Het is voor ons duidelijk tijd voor actie.” Vaste patrouilledagen zijn er niet. ,,We willen het niet natuuurlijk niet té voorspelbaar maken voor de criminelen. Wat wel opvalt is dat de meeste rottigheid in de afgelopen maanden plaatsvond op maandag- en donderdagnachten. Dus daar zetten we mogelijk wel extra op in.”

HEERLIJK SLAPEN
Kok roept buurtbewoners op om zich aan te sluiten bij het initiatief. ,,Als we dit met elkaar doen, kunnen de overige burgers heerlijk slapen zonder zich zorgen te hoeven maken over hun veiligheid en bezittingen.” Buurtbewoners die mee willen lopen, kunnen zich bij Kok melden via het mailadres buurtwachtvliegersvelddevaarst@gmail.com.

DE BURGT EN VELLER
De Vaarst en Vliegersveld zijn niet de eerste wijken met een nachtelijke buurtwacht. In De Burgt in Barneveld zetten bewoners zich al enkele jaren in voor een veilige woonomgeving. De Barneveldse nieuwbouwwijk Veller beschikt sinds maart vorig jaar over een buurtwacht. Ook daar waren auto-inbraken de aanleiding. De nachtelijke inspanningen lijken daar hun vruchten af te werpen: het aantal auto-inbraken is er vorig jaar fors teruggelopen.

(Bron: Barneveldsekrant.nl)

Klik op de afbelding om de video van Omroep Gelderland te bekijken.